De Duivelsberg
De Duivelsberg bestaat al heel wat jaren. Het huidige pannenkoekenrestaurant Duivelsberg was oorspronkelijk gebouwd als boerderij, maar werd kort na 1900 gebruikt als horecagelegenheid. Mensen kwamen uit de wijde omtrek om in de Duivelsberg – dat voor de oorlog bekendstond als Teufelsberg – een hapje te eten of wat te drinken. Sinds 1963 is het pannenkoekenrestaurant zoals het nu is opgericht: vanaf dat moment is De Duivelsberg hét pannenkoekenhuis in de buurt van Berg en Dal! Wil je alles weten over de geschiedenis van de pannenkoek?
Voor 1963… eten en feesten
In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog was het toerisme in Berg en Dal levendig. Mensen kwamen met of zonder gids wandelen door de bossen. Daarbij passeerden ze de Nederlands-Duitse grens regelmatig en onbewust. In Der Teufelsberg konden mensen even een pauze nemen om wat te eten en te drinken. Bovendien stuurden de toeristen vaak een ansichtkaart als aandenken naar de achterblijvers. Dat gebeurde met een Duitse postzegel en Duitse stempels: de boerderij stond immers op Duits grondgebied. De spreuk aangebracht op een balk bij de ingang, “Geh ein und aus, bleib treu am haus” heeft menig vakantieverhaal gesierd. Deze balk was lange tijd verborgen geweest, maar is in 2010 weer zichtbaar geworden.
De Duivelsberg
Na de oorlog is het grondgebied van mevrouw Shuster in eerste instantie Duits grondgebied gebleven. Na enkele jaren heeft er een grenscorrectie plaatsgevonden en is er geruild met een stukje Nederland bij Elten. Vanaf dat moment start de Nederlandse geschiedenis van De Duivelsberg. Het cafeetje verwierf in de jaren ’50 een goede reputatie als feestgelegenheid, nadat in Nijmegen de kroegen de deuren sloten.
Staatsbosbeheer zocht begin 1960 naar een exploitatie die beter aansluit bij het beleid van die tijd. Het doel was om mensen uit de blokkendozen (de nieuwbouwwijken) te halen en naar de natuur te brengen.
Vanaf 1963… pannenkoeken!
In 1963 opende het pannenkoekenhuis in de buurt van Berg en Dal. Steven en Klaasje van den Bent mochten als bedrijfsleiding een nieuw pannenkoekrestaurant van het Zeijlenmakers-concern te runnen. Het Zeijlenmakers-concern had al een pannenkoekenhuis in de buurt van Utrecht en Bunnik, en een hotel op Vlieland.
Onvoorspelbare momenten
De eerste jaren waren niet zo gemakkelijk. Steven en Klaasje komen uit Friesland en de Gelderse bodem was nog een heel vreemde omgeving. Daarnaast was het in de jaren ’60 nog lang niet zo gewoon als tegenwoordig om een pannenkoekenhuis te bezoeken.
De voorzieningen in die tijd waren ook nog niet ideaal. Regelmatig haperde de waterpomp (om het water uit Beek omhoog te pompen). De bovengrondse elektriciteitsvoorziening was niet stabiel en liet het op onvoorspelbare momenten afweten. Door het overlijden van de grote baas in Utrecht kregen de individuele bedrijfsleiders de kans om hun vestiging voort te zetten. Steven en Klaasje namen die kans. Het bedrijf groeide en werd in 1983 versterkt door zoon Johannes. Vanaf dat moment konden bezoekers 7 dagen per week terecht bij De Duivelsberg.
Tweede pannenkoekenrestaurant
In 1991 openden Johannes, Steven en Klaasje een tweede pannenkoekenrestaurant, in de buurt van het Valkhofpark in Nijmegen: pannenkoekenrestaurant ’t Hoogstraatje.
Ze besloten het vanaf 2000 rustiger aan te gaan doen. Johannes zette samen met zus Hyke beide vestigingen voort. Na enkele jaren gaan ze ieder met een eigen vestiging zelfstandig verder.
Wil je meer over de geschiedenis van de pannenkoek weten?