De Burcht Mergelpe
De Duivelsberg is een heel oud bos, waar mensen al eeuwen gebruik van maken. In de omgeving zijn urnenvelden uit de IJzertijd en Romeinse grafvelden gevonden. De vele tamme kastanjes in het bos zijn afstammelingen van de bomen die hier vroeger door de Romeinen zijn aangeplant voor de voedselvoorziening. In de lagere delen van het bos zijn resten gevonden van leemputten en kleiovens uit de Romeinse tijd.
De overblijfselen
Het opvallendste archeologische monument van de Duivelsberg zijn de overblijfselen van een motte burcht uit de 11e eeuw. Deze burcht is vermoedelijk in 1012 door Graaf Balderik en zijn vrouw Adele gebouwd op de rand van de Stuwwal, met uitzicht over de uiterwaarden van de Waal. Erg lang heeft dit onstuimige echtpaar niet van hun burcht kunnen genieten. Ze zijn tot ballingschap veroordeeld nadat Graaf Balderik zijn aartsvijand Graaf Wichma met list en bedrog in een hinderlaag heeft gelokt en vermoord. Zijn echtgenote Adele moest hem in ballingschap volgen. Zij was zelf trouwens ook geen lieverdje: in het jaar 995 liet ze haar eigen zuster vergiftigen vanwege een ruzie over de erfenis.
Vandaag de dag
In De Gelderlander heeft een foto-impressie gestaan hoe de burcht eruit gezien zou hebben. Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Vandaag de dag zijn van de burcht nog twee grote heuvels over. Aan deze heuvels heeft de Duivelsberg mogelijk ook zijn naam te danken. De motte heuvels liggen vlakbij ons pannenkoekenrestaurant en vormen een mooi uitzichtpunt voor wandelaars en zijn een leuk speelterrein voor kinderen.