MVO
Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij ons hoog in het vaandel. Daarbij letten we niet alleen op het zorgdragen voor goed ondernemerschap, maar hebben we ook aandacht voor de natuur door zo verantwoord mogelijk om te gaan met energie en onze ecologische stempel en letten we goed op de sociale kant van het ondernemerschap. Daarin gaan we verder dan de wettelijke normen en plichten. Op die manier proberen we niet alleen goed te zorgen voor onze gasten, maar ook ons personeel, het milieu en de toekomst!
Onze visie
Wij staan voor Genieten in het Groen. Ons pannenkoekenhuis staat midden in de natuur. Het is dan ook logisch dat de beleving van het unieke natuurgebied De Duivelsberg een heel belangrijke rol speelt in ons restaurant. We willen iedereen in staat stellen om te genieten van de natuur, van lekker eten en van de broodnodige ontspanning in onze hectische levens. Zo zijn we vanaf het begin betrokken bij het project ‘Zorgeloos op vakantie’. Daarmee zetten we ons in voor een mooie bosbeleving voor iedereen. Uiteraard zijn we druk doende met onze bijdrage in de duurzame samenleving als het gaat om grond- en brandstoffen en de verwerking van afval. Daarnaast is er aandacht voor het welzijn van het personeel, waaronder medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Concrete voorbeelden
Een visie hebben is één, hem ook ten uitvoer brengen is weer wat anders. Toch doen we dat, bijvoorbeeld door de wandeltochten die we in samenwerking met het IVN hebben ontwikkeld, voor minder validen die van de natuur willen genieten is er een dikkebandenrolstoel beschikbaar, om het onverharde gebied rondom de Duivelsberg te verkennen.
Deze rolstoel stellen we gratis ter beschikking. We vragen slechts een borg.
Daarnaast schuiven we niet onder stoelen of banken dat we jaarlijks verschillende goede doelen steunen, samen met onze gasten die bewust kiezen voor onze bijzondere Topper pannenkoek. Het liefst zoeken we deze Goede Doelen zo dicht mogelijk bij huis. Verbeter de wereld maar begin bij jezelf! Een horecabedrijf zonder plastic en tegelijk een strenge HACCP (hygiëne-regels) is bijna niet te doen. Maar wij komen steeds verder in het uitbannen van het éénmalige plastic! Zo werken we bijvoorbeeld al een tijdje met kartonnen rietjes en zijn de melkcupjes inmiddels verbannen.
Afval scheiden is “easy”
Bij ons lopen projecten waarbij we kijken of we organische afvalstromen kunnen hergebruiken. Denk aan restbrood, appelschillen, sinaasappelschillen, koffiedik en eierschalen.
Brood en appelschillen gaan naar een lokale manege. De paarden ervaren onze broodrestanten en appelschillen als een ware traktatie. Door de aanschaf van een composteermachine verwerken wij ons overig organisch afval zelf en stellen het compost beschikbaar voor lokale hoveniers die er weer prachtige tuinen mee aankleden.
Alleen de sinaasappelschillen worden nu nog opgehaald als organisch afval, maar ook daar zijn we bezig met een gerichte verwerkingsstroom.
Arbeidsparticipatie
We zijn sowieso trots op onze medewerkers!
Maar zeker ook op de lange dienstverbanden en een laag ziekteverzuim.
De Duivelsberg heeft naast de wet en de horeca-CAO altijd nog ruimte gezien voor een eigen CAO, waarin we de lat van arbeidsvoorwaarden nog nét iets hoger leggen.
Ook arbeidsparticipatie staat al lang bij ons op de agenda.
Ruim 20 jaar geleden is een zeer gewaardeerde (arbeidsgehandicapte) medewerker bij ons in dienst gekomen. En op dit moment werkt er iemand vanuit Blixem-Nijmegen bij ons met de bedoeling bij ons deze stage om te zetten in een betaalde baan.
Zonnestroom
Hoewel voor onze ligging het gebruik van zonnepanelen en zonneboilers niet ideaal is, hebben wij ze wel. Zorgvuldig afgesteld op de maximale instraling die er tussen de bomen te realiseren valt.
De terugverdientijd zal daardoor wat langer zijn maar de stroom die we opwekken wordt eigenlijk meteen gebruikt.
Is het niet doordat diverse koel- en vriescellen standaard een stroombehoefte hebben, dan is het wel door onze laadpaal met 2 aansluitingen die goed gebruikt worden.
Verbouwingen
Bij de voorbereiding van een verbouwing is het tegenwoordig niet meer dan logisch ook goed te kijken naar duurzame oplossingen. Niet alles kan en is haalbaar, maar soms zit de kracht in relatief kleine dingen.
Zo hebben we recent onze toiletgroep aangepakt.
Waar het herentoilet zat, zit nu het damestoilet. Waar de damestoiletten waren is nu een (kleiner) herentoilet gemaakt en daarnaast is een MIVA-toilet (Mindervaliden/ gehandicaptentoilet) gerealiseerd.
Behalve dat wij héél erg blij zijn met de toevoeging van een MIVA-toilet (in combinatie met een baby-verschoonplek) hebben we in deze ruimten ook nog wat duurzame keuzes gemaakt.
Zo hebben we bij de heren waterloze urinoirs, hebben we een deel van de wandbedekking in alle toiletten gebruik gemaakt van kunststof panelen waarbij per m2 100 petflessen verwerkt zijn en gebruiken we tissues en toiletpapier van olifantsgras.
Olifantsgras wordt in Nederland verbouwd en neemt extreem veel CO2 op.
Apparatuur
In horeca-keukens word veelvuldig met aluminiumfolie gewerkt. De productie van aluminiumfolie is behoorlijk milieubelastend. Sinds enige tijd vervangen wij een groot gedeelte van ons aluminiumfoliegebruik. Ook de “hardware” in de keuken maakt wat veranderingen mee. Hadden wij afgelopen jaren nog gas-salamanders (grote grill) de hele dag aanstaan. Deze zijn vervangen door elektrische salamanders met een pan-detectie.
Zo zijn er genoeg voorbeelden van nieuwe apparatuur die vanwege hun specifieke capaciteiten geschikt zijn om naar te kijken. Prijs en opbrengst zijn dan natuurlijk de afwegingen die we onderzoeken.